Thaise kookworkshop: het verslag

Koken en de familie Gunst, dat gaat goed samen. Dus toen tante Miet een paar maanden geleden vroeg of we zin hadden in een workshop Oosters koken moesten we niet twijfelen. Een datum om op de kalender te zetten, meer hadden we niet nodig.

Vorige week vrijdag was het eindelijk zover. Rap met de auto naar Lichtervelde, en dikke sjans: voor een keer waren we niet te laat! De workshop wordt georganiseerd door Vanida, een Thaise, die ook een Aziatische winkel heeft achter haar huis met hopen Oosterse ingrediënten. Niet fantastisch voor het milieu denk ik, maar het was wel leuk om kennis te maken met de Thaise aubergines, Chinese broccoli, bananenbloemen, palmsuiker, Thaise basilicium en Thaise mango. Ik kan je verzekeren, het leek absoluut niet op wat we gewoonlijk in Thaise restaurants op ons bord krijgen!

Wat hebben we gemaakt?

  • Pikantzure noedel met garnalen en Chinese broccoli
  • Pad Thai Noodles
  • Groene curry met kip
  • Gebakken Chinese broccoli met rundvlees

En dat voor amper 35 €. We hebben daar echt wel een batje gedaan! De porties waren ook gigantisch groot, ik heb me behoorlijk ingehouden maar ’t was niet moeilijk om je te gaan overeten…

De workshop vond plaats in de keuken van het gezin, lekker gezellig! Er is een supergrote tafel waar we allemaal samen gingen rondzitten (we waren met 9 personen), waarna Vanida’s man wat Thais bier en Thaise wijn bovenhaalde (die zijn wel extra te betalen).

Veel hebben we zelf niet gedaan eigenlijk (en maar goed ook want Gerrit viel al bijna flauw nadat hij het topje van zijn duim er bijna af sneed met die scherpe messen), maar wel heel goed geobserveerd en veel vragen gesteld. Ah, en heel veel nota’s genomen bij de recepten!

Helemaal heerlijk is dat alles wat werd gebruikt bij het koken te koop is in de winkel, en echt waar, ’t is daar spotgoedkoop! Volgende keer dat ik langsga bij mijn ouders spring ik zeker even binnen voor een voorraadje kokosmelk en groene en rode curry (helemaal suikervrij!).

Jaja, ik ben content dat ik erbij was! Ook eens langsgaan? ’t Is hier dat je moet zijn. En ja, je ziet het goed, ze zijn ook open op zondag. Makkelijk is dat!

Het enige wat mij nu nog rest is de recepten een beetje te Paleoniseren. Want ja, rijstnoedels, sojascheuten, vissaus, sojasaus, pad thai pasta, da’s allemaal niet paleoproof natuurlijk! En toch, en toch ga ik mijn best doen om die heerlijke smaken te evenaren. Vooral voor de groene curry en chinese broccolie met rundvlees moet dat goed te doen zijn… Als het niet lukt, dan probeer ik gewoon het Take out, Fake out menu uit het nieuwe kookboek Gather (voorlopig nog op mijn wishlist). Dat schijnt ook enorm goed te zijn….